#1) What is subsistence farming?

Answer: It is the productions of food that is used mainly for the farmer’s family or by the local community. This was used in developing countries around the world. It was only to feed the small community working on it.

#2) What early African group of people used this type of farming?

Answer: I believe it was the Bantu of the Niger-Congo group.

#3) Use your notes to compare the economic, political, and social characteristics of West, East, and South Africa.

Answer: I will list all the differences of the economic, political and social characteristics of West, East, and South Africa.

West: Economy: Depends on trade.
Politics: Was ruled by a king.
Social: King – poor people.

East:
Economy: It depended on trade.
Politics: It was ruled by a king.
Social: King – poor people.

South Africa:
Economy: Depends on trade.
Politics: Was ruled by a king.
Social: King – poor people.

#4) How did gold help create a strong economy in the kingdom of Ghana?

Answer: It helped it immensely mainly because their kingdom relied on trade, and when they found the gold mines it increased their trade activities with African Nations.

#5) What contributed to the success of the kingdom of Mali?

Answer: What contributed to the success of the kingdom of Mali was the many opportunities that came from trade, and exploitation of raw material. Also the trading routed which were also main factors for their power and wealth.

#6) What were the key factors in the kingdom of Songhai’s rise to power?

Answer: The key factors that helped the kingdom of Songhai to rise to power were the Muslim trade routes that were linked to Arabia, North Africa, and West Africa. They also had a great leader named Sunni Ali. He gave songhai the control of trade and focused on trading empire.

#7) How did Bantu migration affect culture in different areas of Africa?

Answer: It affected the culture in different areas of Africa by spreading their skills in farming and domesticating animals.

#8) How did Indian Ocean trade affect societies in East Africa?

Answer: The way that the Indian Ocean trade, which started during the appearance of the first civilizations, affect societies in East Africa was by giving rise to a civilization known as Swahili.

#9) In what way stated in southern Africa differently than those in the north?

Answer: The main difference between Southern Africa and those in the north was that North Africa had the advantage when it came to a rich agricultural region. This made the big difference on their development.

I hope it helps, Regards.